Interview met de architect

De architect over het ontwerp van de Hoge Regentesse
Martijn Verhagen van HD Architecten maakte het ontwerp van de Hoge Regentesse. Een mooie uitdaging, want deze binnenstedelijke locatie gaat door haar statige hoogte een relatie aan met de directe omgeving én ver daarbuiten. Martijn vertelt er enthousiast over.

Een impuls
“Met deze ontwikkeling wil de gemeente een impuls geven aan de ietwat verloren locatie in de stad. Het beeldkwaliteitsplan lag er al en met die uitgangspunten ben ik gaan zoeken naar een optimaal ontwerp in vorm, materiaal en kleur. Bijzonder is dat dit dat dit nog een van de weinige plekken in de stad is - dicht bij het centrum - waar kleine bedrijfsmatige activiteiten plaatsvinden. Een plek die door de nieuwe ontwikkeling blijft behouden en wordt gestimuleerd.”

Nieuwe Haagse School
De stijlvolle Haagse woontoren is qua architectuur geïnspireerd op de Nieuwe Haagse School en daarmee past de nieuwbouw bij de bestaande bebouwing uit de buurt. Martijn: “Het leuke is dat je van veraf een statige woontoren ziet en dat je verrast wordt door de details in de gevel als je dichterbij komt. De bijzondere metselwerkdetails zorgen voor een spannende schaduwwerking waarmee het gebouw de gewenste plasticiteit krijgt.”

Gekleurd door de kust
“Omdat de Hoge Regentesse vanaf de hogere verdiepingen uitzicht biedt op de kust, wilde ik daar iets van laten terugkomen in het ontwerp. De zandkleurige steen verwijst naar onze stranden en in de ramen weerspiegelen de grijskleurige Hollandse luchten. Voor de woontoren, garage en de commerciële ruimte zijn de zelfde kleuren gebruikt, zodat ze met elkaar een krachtig gebaar maken in deze dynamische omgeving.”

Woongenot
“Alle appartementen hebben een balkon bij de woonkamer, waardoor de connectie met buiten maximaal is. Ik geloof echt dat dat bijdraagt aan veel woongenot. Verder is het fijn dat we per verdieping 6 ruime appartementen hebben kunnen maken, waarvan er 4 een hoekligging hebben. Moet je je eens voorstellen hoe mooi de bewoners straks uitkijken.”

Met gepaste trots
Martijn zegt bescheiden dat hij er best trots op is dat het bureau zo’n rijk gebouw heeft mogen ontwerpen dat ook nog eens prefab gebouwd wordt. “Steentje voor steentje van tevoren uitgedacht en in de fabriek gemaakt. In no-time heeft deze plek straks een landmark die straks niet meer weg te denken is uit het Haagse straatbeeld.”

Inloggen


Account aanmaken

Heb je nog geen account, dan kun je je registreren als belangstellende.

Account aanmaken